top of page

Sami Rintamaa: Koska Panelia

Päivitetty: 3. lokak. 2019

Ei Paneliaakaan rakennettu päivässä, mutta talkoita ainakin on paljon tehty. Itse olen aina tykännyt kuulua johonkin porukkaan ja siitä, että yhdessä ponnistellaan jonkun asian eteen.


Omat ekat talkookokemukseni paikallistuvat Hiukon koululle. Olin siellä useampana vuonna pienenä poikana muiden jaloissa Panelian Toiveen paperinkeräyksessä. Parhaiten mieleeni jäivät sieltä talkoovoileivät ja sima, sillä usein keräys oli Vapun aikoihin niin kuin työväen urheiluseuralle hyvin sopi. Tämä ruokapuoli on muuten toinen asia, josta tykkään. Hyvin hataria muistikuvia on myös siitä, kun hiukkolaiset isännät pystyttivät koululle kauan kaivatun kaukalon. Talkoohenki vissiin tarttui, sillä me kölvit itse jäädytettiin kenttää usein pitkälle iltaan asti. Siitä asti on kaikki tehty itte ja paremmin kuin muut. Siellä sitten myöhemmin vietettiin talvipäiviä Limperin Laken ja muiden kolimoonien kanssa. Vanha sanonta kuuluu: silloin vanhoina hyvinä aikoina, kun Lahtosen Kari oli vielä koulutoimenjohtaja.


Taisin olla neljännellä tai viidennellä luokalla, kun rohkaistuin menemään mukaan Panelian Raikkaan treeneihin. Aloitin pakkina ja pelinumero oli 50. Jossain vaiheessa hävittiin kaikki pelit murskalukemin ja paleltiin vaihtopenkillä, mutta onneksi muistot lämmittää. Nurmen Karra, Myllykosken Velkku ja Seppälän Sami kasvattivat meitä kukin tyylillään ja tarmolla, jota olen oppinut kunnioittamaan vasta paljon myöhemmin. Jokusia vuosia myöhemmin meidän ikäisiä sällejä alkoivat valmentaa Uuden-Jaakkolan Heikki ja Vennon Ville. Heikki teki musta joukkueen kapteenin ja siitä saadulla itsevarmuudella on painettu näihin päiviin asti. Pelaajana en ollu koskaan erityisen hyvä, mutta lajin parissa ollessani sain kyllä pirun paljon eväitä elämää varten.


Erikseen täytyy muistella aikaa, kun jäähallia kohkattiin Paneliaan. Eräänä päivänä Karra soitti ja sanoi saaneensa varmistuksen Aalto-Setälän Hannulta, että halli tulee Paneliaan! Sinne hallityömaalle sitten myöhemmin meitä poikiakin kysyttiin talkoisiin. Oltais kyl varmaan menty kysymättäkin. Muistan ainakin olleeni surraamassa jäädytysputkia kiinni rautaverkkoihin. Kattoelementtejä kun asennettiin, niin oli kova sade. Siellä me oltiin katolla ja työnnettiin vettä pois aluskatteen isoista urista. Työmaan pihalla oli muuten kontti ja jääkaapissa oli usein jaffaa ja pöydällä pullapitkoa. Ja muuten maistui! Mulla on muuten edelleen tallessa ME TEEMME SEN-talkoolippis.


Tarina sai arvoisensa lopun, kun syksyllä 1999 sain kunnian tehdä hallin ensimmäisen maalin. Silloin ei ollu katsomoakaan vielä tehty. Rautaverkot oli kaukalon päädyissä ja ihmiset seisoi kentän laidalla. Hallin eka maali on mun urani kruunu ja asia, jota aion tuoda esiin aina jatkossakin.


Oli vuosi 2005 ja osa oli ehtinyt pelihommat jo lopettaakin. Taisin itse olla vielä edustusjoukkueessa mukana, kun yllättäen oltiin taas talkoissa. Silloin roskia keräämässä Turajärventiellä. Autossa oli Vartaman Jussi ja Myllykosken Janne. Oli sadepäivä, joten roskien kerääminen hoidettiin poikkeuksellisesti auton ikkunasta havaitsemalla. Oltiin tultu tien päähän Naarjoelle, kun Jusa sanoi ääneen idean oman yhdistyksen perustamisesta. Mä ja Poika siittä vissiin innostuttiin, kun parinkymmenen minuutin päästä oltiin huvilaveistämön pihalla katsomassa sopivaa klubitaloa yhdistykselle. Sitä muuten ei o viäl saatu aikaseks. Pian tämän jälkeen Vohramäessä pihakämpässä hahmoteltiin yhdistyksen sääntöjä Panelian VPK:n sääntöjen pohjalta. Kesällä 2005 kerättiin porukka kasaan ja tehtiin Kotkaniemessä periaatepäätös yhdistyksen perustamisesta. Myöhemmin PeWen viralliseksi syntymäpäiväksi muodostui 29.12.2005.


Välillä hirvittää ajatella, että mitä kaikkea on PeWen kanssa tullu kohkattua ja järjestettyä. Kai ollaan sit nähty enemmän mahdollisuuksia kuin uhkia. Touhu on tietysti muuttunu ku lapsia on tullu ja hiuksia lähteny. Mut mieleltämme ollaan nuoria edelleen ja toiminta jatkuu. Ollaan ylpeitä sitä mitä ollaan saatu aikaan. Omalle porukalle ikimuistoisia reissuja, mutta myös kaikesta siitä, mitä on saatu lapsille ja nuorille järkättyä.


Mutta still going strong, seuraavana vuorossa KOHNAN LENKKI 14.syyskuuta. Olen nyt mukana myös Raikkaan toiminnassa ja seurassa on mielestä hyvä pöhinä päällä, nyt kun 100v juhlakautta aloitellaan. Lisäksi on suunnitteilla yksi mielenkiintoinen PANELIA-tuote. Parhaassa tapauksessa ehtii joulumarkkinoille ja pukin konttiin.


- Sami RintamaaViimeisimmät päivitykset

Katso kaikki
Post: Blog2 Post
bottom of page