top of page
meijeritaimuseo.jpg

4. Museo

Panelian kotiseutumuseo esittelee tuhansia vuosia vanhaa paikallishistoriaa Kiukaisten kulttuurista nykypäivään.

Panelian kotiseutuyhdistyksen monivaiheinen menestystarina sai alkunsa 60 vuotta sitten, kun Panelian Museoyhdistys perustettiin vuonna 1956. Sodan päätyttyä, kun Panelian naisväki piti ompeluseurojaan, päätti opettaja ja pankinjohtaja Evert Harjunmaa kutsua koolle kotiseudustaan ja sen menneisyydestä kiinnostuneita miehiä "keskustelukerhoon". Tästä kerhosta saivat alkunsa Kiukaisten Kansalaisopiston neljännen luokan opintopiiri sekä Panelian museoyhdistys. Kyseinen neljännen luokan opintopiiri kokoontui 18.7.1956 Panelian Osuuskassan toimistoon. Tuossa kokouksessa päätettiin perustaa Panelian Museoyhdistys. Museon perustaminen ei ollut aivan tuore idea, sillä esineitä oli hankittu jo paljon aikaisemmin. Panelian Museoyhdistys merkittiin yhdistysrekisteriin 21.11.1956.


Aluksi museo toimi Panelian Vapaaehtoisen Palokunnan vanhan ruiskuhuoneen tiloissa. Vuonna 1973 museon esineistö siirrettiin Länsi-Suomen Osuuspankin Panelian konttorin omistamaan Tarkin aittaan. Vuonna 1987 tehtiin ensimmäisen kerran esitys museoyhdistyksen nimen muuttamisesta Panelian kotiseutuyhdistykseksi. Nimenmuutos toteutui 20.1.1994. Nykyisiin tiloihinsa Panelian Osuusmeijeriin museo muutti vuonna 1999, kun museolle kunnostettiin tilat meijerin jalostuslaitoksen vanhaan jäävarastoon. Panelian Osuusmeijerin tyylikäs, jugend-henkinen rakennus on valmistunut vuonna 1908 ja se on yksi Panelian kauniin ja idyllisen kyläraitin ainutlaatuisista tunnusmerkeistä.Panelian Kotiseutuyhdistykseen kuuluvan Panelian kotiseutumuseon kokoelmissa on yli

4 000 esinettä. Museon esine- ja kuvakokoelmiin kuuluvat muun muassa noin 1 000 esinettä sisältävä panelialaisen Väinö Heiskan kotimuseo sekä suutari Einari Hakasen verstas kokonaisuudessaan. Panelian kotiseutumuseossa on myös Kiukaisten kulttuurista (2 000 -1 200 eaa.) kertova näyttely "Kyl meil on ennenki jo elett", paikallishistoriaa ja talonpoikaiskulttuuria esitteleviä esineitä, panelialaisen valokuvaaja Väinö Poutasen valokuvia Paneliasta eri vuosilta, "Puhelin 100 vuotta" -näyttely, jossa on esillä puhelimia 1800- luvulta 2000-luvulle sekä Suomi 100-juhlavuoden merkeissä kesällä 2017 avattu panelialaisen iskelmälaulaja Veikko Tuomen urasta kertova näyttely.Panelian kotiseutumuseossa on kotiseutuyhdistyksen museotoimikunnan voimin aloitettu

vuonna 2015 esine- ja kuvakokoelmien digitointi museoiden Suomessa yleisesti käyttämään WebMusketti-tietokantaan Satakunnan Museon ohjauksessa. Digitointia, sähköistä luettelointia ja kokoelmien inventointia jatketaan parhaillaan. Tulevaisuudessa perusnäyttelyä tullaan uudistamaan. Myös uusia, vaihtuvia näyttelyitä on luvassa.


Panelian kotiseutumuseossa on sen perustamisesta lähtien jo 60 vuoden ajan tehty arvokasta ja tärkeää työtä Panelian kylän ja sen lähiympäristön monivaiheisen historian sekä satakuntalaisen kulttuuriperinnön tunnetuksi tekemisessä, vaalimisessa ja kehittämisessä. Paikallishistorian vaalijana tulevaisuuttakin ajatellen Panelian kotiseutumuseon tavoitteita ovat  tunnettavuuden lisääminen, yhteistyön kasvattaminen ja ylläpitäminen alueen muiden museoiden, kyläyhteisöjen ja kulttuurialan toimijoiden kanssa. Uudet ja innostuneet jäsenet ovat aina lämpimästi tervetulleita mukaan yhdistyksen toimintaan. Yhdistyksen toimintaperiaatteena onkin aina ollut kotiseudun väestön elävän mielenkiinnon herättäminen Panelian kylän ja sen lähiympäristön menneisyyteen sekä kotiseudun kaikenlaiseen kehittämiseen unohtamatta sen paikallisia piirteitä.

4. Museo: Programs

Galleria

panemuse.jpg
panemuse.jpg
press to zoom
panelianm.jpg
panelianm.jpg
press to zoom
panelian museo.jpg
panelian museo.jpg
press to zoom
meijeritaimuseo.jpg
meijeritaimuseo.jpg
press to zoom
panelian museo1.jpg
panelian museo1.jpg
press to zoom
paneliankiikkutuoli.jpg
paneliankiikkutuoli.jpg
press to zoom
4. Museo: Portfolio
bottom of page