top of page
_DSC2522_edited.jpg
Vieraile: Image

9 vierailukohdetta Paneliassa

Panelian kylämaisema, historia ja luonto

Aiemmin Kiukaisten kuntaan kuulunut Panelian suurkylä on valtakunnallisesti merkittävä rakennettu kulttuuriympäristö. Panelian kylä syntyi keskiajalla. 1560-luvulla kylässä oli 20 taloa, jolloin se oli koko Ala-Satakunnan suurin kylä. Tänä päivänä miljöötä leimaa kylätien reunalle sijoittuva Suomen suurin pronssikauden röykkiö, Kuninkaanhauta, Paneliankosken rantaan sijoittuva poikkeuksellinen rivimylly, sekä maakunnan komeimpiin kuuluva entinen meijeri. Kylämiljöön keskeisiä elementtejä ovat tiheä ja pienipiirteinen asutus sekä poikkeuksellisen suuri määrä luonnonkivirakennuksia.

Vieraile: Text
_DSC2488_edited.jpg
_DSC2475.JPG
meijeritaimuseo.jpg
22774350659_42ae58c32e_b_edited.jpg
_DSC2553.JPG
TOUKOLA.jpg
_DSC2524.JPG
panelian puodit_edited.jpg
Panelian muistokivi_edited_edited.jpg

9. Perinnetila ja muistokivet

Perinnetila ja muistokivet sijaitsevat Panelian seuratalolla. Perinnetila on nähtävissä sovittaessa.

8. Panelian puodit

Panelian kyläraitilta löytyy päivittäistavarakaupan lisäksi muun muassa apteekki, pikapankki, kaksi lounasravintolaa, pub-pizzeria, vaateliike ja ompelimo, lahjatavaraliikkeitä ja kukkakauppa.

7. Kirkko

Panelian ensimmäinen kirkko on rakennettu vuonna 1692, mutta se tuhoutui 1714 koko kylän palaessa venäläismiehityksen alussa. Paneliaan rakennettiin uusi kirkko, rukoushuone vuonna 1909. Rukoushuone vihittiin kirkoksi vuonna 1950. Myös Panelian kirkko on osoitus kyläläisten voimakkaasta talkoohengestä.

6. Panelian kylän pronssireitti

Tuskin muualla Suomessa on pronssikautisia röykkiöitä niin tiheässä kuin Paneliassa. Kuusi pronssikauden röykkiötä ovat Kuninkaanhaudan lisäksi Juhola, Sepänmäki, Lammashaka, Loukomäki ja Ruohomäki.

5. Kuninkaan hauta

Panelian Kuninkaanhauta tunnetaan Suomen suurimpana hiidenkiukaana. Röykkiö sijaitsee näkyvällä paikalla Panelian kylätien varrella, laajan peltoaukean laidalla. Röykkiön sijainnin ja ulkoisen muodon perusteella on päätelty, että se ajoittuu pronssikauden alkupuoliskolle eli se on noin 3500 vuotta vanha.

4. Museo

Panelian kotiseutumuseo esittelee tuhansia vuosia vanhaa paikallishistoriaa Kiukaisten kulttuurista nykypäivään. Museon kokoelmissa on yli 3000 luetteloitua Museoyhdistyksen, Väinö Heiskan kotimuseon sekä kotiseutuyhdistyksen keräämää esinettä. Panelian museoyhdistys on perustettu vuonna 1956. Nykyisiin tiloihin museo muutti vuonna 1999.

3. Jugendmeijeri

Panelian Osuusmeijerin edeltäjän Kaiku-meijerin toiminta alkoi jo vuonna 1887. Meijerin sisätilat on uusittu viime vuosien aikana, ja sen tiloista löytyvät nykyisin museo ja seurakuntakoti. Tilat toimivat myös kyläläisten juhlapaikkana.

2. Kivisilta

Kylämaisemaa kaunistaa aivan keskustan tuntumassa rivimyllyn lähellä sijaitseva kaunis kaksiholvinen kivisilta vuodelta 1832. Aivan sillan vieressä kohoaa Maijalan talon luonnonkivistä muurattu makasiini vuodelta 1862.

1. Rivimylly

Panelian rivimylly on ainoa Euroopassa säilynyt neljän myllyn rivimylly. Panelian neljästä myllystä kaksi on talkoovoimin kunnostettu toimiviksi. Koskessa jokiuoman päällä sijaitseva Prunnimylly toimii edelleen vesivoimalla ja myllyrivin toisessa päässä sijaitseva Rantoomylly sähköllä. Näillä myllyillä Panelian kotiseutuyhdistys jauhaa edelleen jauhoja vierailijoillekin mukaan ostettavaksi.

Vieraile: Programs
bottom of page